Dlaczego ptaki emigrują?

Jastrząb gołębiarz, występujący także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to dużych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które upodobał sobie jastrząb gołębiarz do pomieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej i północnych terenach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków , które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważa się jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej i Azji wyruszając w kierunku rejonów, które cechują się odrobinkę cieplejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje szalenie nielicznie, a przychodząca zima jest dla niego pretekstem do dalekich wędrówek, podczas których stara się poszukać wystarczająco ciepłego klimatu.

Ptaki wędrówka

Wierzch ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest w dodatku poprzecznymi, falistymi prążkami. Traktuje się to za niezwykle charakterystyczną cechę morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej prezentują się natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest zdecydowanie bardziej brązowy, a faliste prążki zastępują plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Czytaj dalej Dlaczego ptaki emigrują?